Products

Bridgeport Healthcare's New Eco-Friendly Public Bicycle Station Built With Polycarbonate Multi-Wall Glazing Panels

Back to Home
Bridgeport Healthcare's New Eco-Friendly Public Bicycle Station Built With Polycarbonate Multi-Wall Glazing Panels

The Project

Bridgeport Healthcare is a new hospital construction project that incorporates the old Don Jail facilities as part of its structure.

 

As part of its eco-friendly footprint, facilities were required that allowed cyclists to secure their bicycles.

 

The Material

Plas-tech Polycarbonate Multi-wall Glazing Panels

 

The Location

The structure is built at street level and was designed to appeal to both the historical nature of the location as well as the need for a contemporary look and feel to match that of the new hospital design.

 

Environmental Challenges

The material is exposed to the usual weather elements as well as the debris and dust generated by passing motor vehicles. Because sides and ceilings are easily accessible to the public, the risk of graffiti and vandalism.  The latter requires the panels to be securely fastened yet easily replaced.

The structure also needed to allow maximum light transmission to minimize the need for interior lighting. Whereas the sun keeps the “room” bright during the day, the natural light of the buildings offers illumination at night.

 
 

Technical Challenges

The sheet framing had to be incorporated into the heavy, jail-like metal workings in such a way as to make it difficult for vandals to mess with the glazing yet keep it simple enough to remove for maintenance and replacement.